Motor oordopjes dragen voorkomt permanente gehoorschade

Veel motorrijders zijn zich bewust van de veiligheidsrisico’s. Ze beschermen zichzelf goed met de juiste kleding, helm en schoenen. Ook de bescherming van het gehoor krijgt onder motorrijders steeds meer aandacht. Gelukkig, want tijdens het motorrijden kan er permanente gehoorschade ontstaan! Advies: doe altijd motor oordopjes in tijdens het motorrijden, want voor je het weet heb je een permanente piep in je oor.

Onomkeerbare schade door het niet dragen van motor oordopjes

Belangrijk om te weten is dat gehoorschade niet ontstaat door het geluid van de motor zelf, maar door blootstelling van de oren aan windgeruis tijdens het rijden. De windruis langs je helm maakt zo’n herrie dat de kleine trilhaartjes in je oor, die de geluidstrillingen opvangen, kunnen beschadigen of zelfs af kunnen breken. Hierdoor kun je last krijgen van gehoorverlies en/of een constante piep in het oor. En deze schade is veelal onomkeerbaar.

Vanaf wanneer is het windgeruis gevaarlijk?

Bij een snelheid van 100 km per uur zal het windgeruis onder de helm al snel een geluidsniveau van 95 dB bereiken. De tijd dat je oren (zonder motor gehoorbescherming) veilig aan dit aantal decibel blootgesteld kunnen worden, is maar een kwartiertje! Je kunt je natuurlijk voorstellen dat hoe harder je rijdt, hoe harder het windgeruis is, en hoe korter je dus hieraan veilig blootgesteld kan worden.

Wanneer is geluid schadelijk?

 

Naast het feit dat het windgeruis kan zorgen voor permanente gehoorschade, maakt het harde geluid je ook erg vermoeid. Wanneer je motor gehoorbescherming draagt, neem je veel geconcentreerder deel aan het verkeer. Dit komt omdat je hersenen veel minder hard hoeven te werken om het constante geluid weg te filteren. Zo stap je veel uitgeruster van je motor af na een lange rit.

Moet je ook motor oordoppen dragen tijdens korte ritten?

Ja! Wanneer je 120 km per uur rijdt, loop je na 7 minuten al kans op gehoorschade. Of je nu dagelijks naar je werk rijdt of enkel op een mooie lentedag een toertochtje maakt, gehoorschade loop je snel op! Het is iets wat er ongemerkt insluipt. Een felle zon merk je meteen, maar het windgeruis zorgt na verloop van tijd ongemerkt voor een verminderd gehoor.

Motor oordoppen zijn er in verschillende uitvoeringen. Welke zijn het meest geschikt?

Er worden veel verschillende motor oordoppen op de markt gebracht. De bekendste opties zijn de universele herbruikbare oordopjes met filter en de otoplastieken (op maat gemaakte oordopjes) met filter. Soms zie je ook nog wel eens motorrijders met schuimpjes rijden, maar deze worden echter sterk afgeraden. Doordat ze de gehoorgang volledig afsluiten, zijn omgevingsgeluiden niet meer goed hoorbaar. Bovendien kan de volledige afsluiting van het gehoor zorgen voor een verstoord evenwicht.

#1 universele gehoorbescherming motor

gehoorbescherming motor

 

Wanneer je niet (zeer) frequent op de motor zit, maar wel goed je gehoor wilt beschermen, zijn herbruikbare motor oordopjes zeer geschikt. De herbruikbare motor oordopjes van NOIZEZZ zijn de meest comfortabele oordopjes die je onder je helm kunt dragen. De vorm, het unieke knikje dat in de oordop zit, is zodanig ontwikkeld dat de oordop de kromming van de gehoorgang volgt. Hierdoor zitten ze nog comfortabeler, blijven ze uitstekend zitten en – last but not least – steken ze niet uit. Omdat de oordopjes niet uit de oren steken, heb je geen last van drukpijn onder de helm. Dit kun je goed zien op de afbeelding hiernaast. Bij ‘gewone oordopjes’ steekt het uiteinde (waar de filter in zit) vrijwel altijd uit het oor. Onze unieke oordopjes met het knikje, vallen mooi weg in het oor. Maar geen zorgen, er zit een handig lipje aan waarmee je ze eenvoudig weer uit het oor neemt.

Het filter dat in deze oordopjes zit, zorgt ervoor dat het windgeruis optimaal weg gefilterd wordt. Hierbij blijven omgevingsgeluiden en spraak optimaal intact. Wel zo handig en veilig om je medeweggebruikers, ambulances of je navigatiesysteem te blijven horen!

Bovendien worden er in de verpakking 4 maten bijgeleverd (S, M, L en XL). Hierdoor zit er altijd een maat bij die het beste past, waardoor je lange ritten kunt maken zonder irritaties.

#1 otoplastieken motor

Wanneer je regelmatig met de motor de weg opgaat, is het wel zo fijn dat de oordopjes optimaal dempen en uiterst comfortabel in het oor en onder de helm zitten. Het voordeel van otoplastieken (motor oordoppen op maat) is dat ze jarenlang meegaan – ongeveer 4 jaar – én qua pasvorm naadloos aansluiten op de vorm van je eigen gehoorgang. Ze zitten letterlijk als gegoten, waardoor je ze frequent en lang achter elkaar kan indoen zonder dat er irritatie aan het oor ontstaat. Wel zo prettig! Ga direct naar de pagina voor CUSTOM Motor Gehoorbescherming.

Gehoorbescherming motor voor navigatie

Motor oordoppen met speaker

Speciaal voor motorrijders die met navigatie rijden (bijvoorbeeld bij lange tochten) heeft NOIZEZZ Navigation EARS ontwikkeld. Dit zijn motor oordoppen met ingegoten speakers. Zo kun je direct en zonder demping naar je navigatiesysteem luisteren, word je beschermd tegen het harde geluid van de wind én steekt er niks uit de oren.