Nationale Hoorstichting lanceert Love2Hear campagne

Op International Noise Awareness Day, 26 april, lanceerde de Nationale Hoorstichting de campagne Love2Hear om festivalgangers te behoeden voor gehoorschade. Aanleiding zijn de laatste resultaten van de Oorcheck hoortest, waaruit blijkt dat een groot deel van de jongeren het eigen gehoor overschat.

Love2Hear logo

Love2Hear

De campagne Love2Hear heeft als doel festivalgangers bewust te maken van de risico’s op gehoorschade door harde muziek. De Nationale Hoorstichting geeft drie eenvoudige tips om je oren te beschermen:

 

Oorcheck hoortest

Uit nieuwe resultaten van de Oorcheck hoortest blijkt dat 23% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die in 2016 de test deed, de uitslag ‘niet goed’ krijgt. Voorafgaand aan de test vullen deelnemers in hoe zij hun gehoor inschatten. Van deze groep dacht 85% aanvankelijk wél een goed gehoor te hebben.

De Oorcheck hoortest is een gratis online spraak-in-ruistest. De Hoorstichting heeft de test ontwikkeld samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Deze test is specifiek bedoeld om lawaaislechthorendheid te detecteren.

Ook je gehoor laten testen? Doe de test zelf! 

Gehoorschade

De testuitslag ‘niet goed’ op de Oorcheck hoortest geeft een indicatie van beginnend gehoorverlies, bijvoorbeeld als gevolg van blootstelling aan lawaai, zoals harde muziek. Voorbeelden van gehoorschade door lawaai zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid van het gehoor). De Nationale Hoorstichting adviseert gebruikers om bij de testuitslag ‘niet goed’ het gehoor verder te laten onderzoeken door een specialist.

Over de Nationale Hoorstichting

De Nationale Hoorstichting strijdt voor een gezond gehoor voor iedereen in Nederland. De Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie en wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie over de campagne vind je hier.