Oordopjes schoonmaken doe je het beste zo!

Je hebt misschien onlangs een nieuw setje (op maat gemaakte) gehoorbescherming aangeschaft. Goed bezig! Maar wat nu? Hoe kan je ervoor zorgen dat deze oordopjes zo lang mogelijk meegaan en optimaal blijven werken? Of je nou universele of op maat gemaakte oordopjes (otoplastieken) hebt, alles valt of staat met het onderhoud ervan!

Waarom is het reinigen van oordopjes zo belangrijk?

Tijdens het gebruik van oordopjes of otoplastieken kan er oorsmeer, oftewel cerumen, achterblijven in het filterkanaal of aan de buitenkant. Het is belangrijk om dit goed schoon te maken, zowel voor persoonlijke hygiëne, als voor de levensduur en werking van de gehoorbescherming. De zuurtegraad van oorsmeer kan het materiaal van de oordopjes aantasten. Bovendien vermindert de werking van het filter wanneer het filterkanaal dicht zit met oorsmeer. In dat geval werkt de gehoorbescherming niet meer naar behoren. En dat zou zonde zijn toch!

Hoe kan ik het beste mijn oordopjes schoonmaken?

Zowel de universele als op maat gemaakte oordopjes (gehoorbeschermers, slaap- én zwemoordopjes) kun je heel gemakkelijk zelf schoonmaken.

Stap 1) Eerst verwijder je eventueel oorsmeer uit het kanaaltje met het meegeleverde NOIZEZZ cerumenpennetje of een tissue.

Stap 2) Daarna is het verstandig om de buitenkant goed te reinigen met NOIZEZZ Cleaning Spray. Dit zorgt ervoor dat de gehoorbescherming gedesinfecteerd wordt waardoor eventuele problemen als oorontstekingen worden voorkomen. Als je geen Cleaning Spray voorhanden hebt, kun je ze met lauw/warm water ook schoonmaken, maar zeep en/of andere schoonmaakmiddelen worden afgeraden.

Stap 3) Laat de gehoorbescherming drogen of dep ze droog met een schone doek.

Voor een grondige reiniging kun je ook de NOIZEZZ reinigingstabletten gebruiken. Leg je gehoorbescherming in een bakje met lauw/warm water en doe er een bruistablet in. Na korte tijd zijn je gehoorbeschermers weer zo goed als nieuw.

Waar moet ik op letten tijdens het reinigen van mijn oordopjes?

Tijdens het reinigen is het niet erg als het filter nat wordt, deze is hiertegen bestand. Wanneer je de oordopjes met filter weer wilt gebruiken, is het wél belangrijk dat de filters weer volledig opgedroogd zijn. Alleen dan is de werking optimaal. Verder is het belangrijk om geen druk uit te oefenen op de filters tijdens het reinigen.

Hoe berg ik mijn oordopjes het beste op?

Om de levensduur van jouw gehoorbescherming te verlengen, is het verstandig om de oordopjes altijd netjes op te bergen in het bijgeleverde blikje. Vermijd teveel zonlicht en warmte. Het is dus niet zo’n goed idee om in de zomer de gehoorbescherming achter het autoraam te laten liggen! Zo voorkom je scheuren, beschadiging en uitdroging.