Oorsmeer is nuttig
In een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te zitten. Oorsmeer wordt geproduceerd door oorsmeerklieren in de gehoorgang en bestaat uit een mengsel van haartjes, dode huidcellen en vuiligheid. Zonder oorsmeer blijft deze vuiligheid dus in het oor zitten met alle gevolgen van dien. Bovendien beschermt oorsmeer het oor tegen binnendringende stofdeeltjes, bacteriën en schimmels.
Maar af en toe geeft het oorsmeer problemen. Bijvoorbeeld wanneer u een hoortoestel draagt. Het oorsmeer wordt meestal met het oorstukje achter in de gehoorgang geduwd waardoor het oorsmeer achter het oorstukje blijft zitten en zo verdikt tot een oorprop. Hoe moet je hier nu mee omgaan?
Verwijderen van een teveel aan oorsmeer uit de oren
Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven. Op deze manier is het risico het kleinst dat u te diep gaat en zo oorsmeer dieper duwt. Met alleen ronddraaiende bewegingen kan de ingang schoongemaakt worden. Het toegeven aan de drang om oren dieper schoon te moeten maken is absoluut verkeerd. Het schoonmaken van de gehoorgang op een andere manier dan de natuur al doet, heeft het potentiële risico van beschadiging van de kwetsbare huid, waarna een ontsteking snel kan ontstaan. Vaak wordt het oorsmeer ook dieper in de gehoorgang geduwd in plaats van verwijderd.
Verstoring van de aanmaak en afvoer van oorsmeer
Vaak wordt bij de schoonmaak van het oor de productie van oorsmeer juist geprikkeld. Een vicieuze cirkel dreigt door verstoren van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.
Mensen gebruiken soms de meest wonderlijk voorwerpen om hun oren schoon te maken. Zoals bijvoorbeeld een: ballpoint, haarspeld, lucifer, paperclip of tandenstoker. Bij de apotheek en drogist en zijn er verschillende “als veilig aangeprezen” schoonmaakhulpmiddelen te verkrijgen. Echter, ook deze attributen hebben dezelfde potentiële risico´s:
– ze zijn de voornaamste veroorzakers van de vorming van “probleemveroorzakend” oorsmeer;
– ze hebben als risico dat de gehoorganghuid wordt beschadigd en
– ze kunnen het oorsmeer dieper dan het buitenste deel van de gehoorgang duwen, waarna het zich daar ophoopt en niet meer door het lichaam zelf optimaal naar buiten kan worden getransporteerd.
Oorsmeer (oorwas, cerumen) wordt gemaakt in 1000-2000 oorsmeerklieren naast de haartjes in de ingang van de gehoorgang en vormt een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van huid). Het meest voorkomende natte oorsmeer verandert van kleur en consistentie als het ouder wordt; van ´smeuïge´ goudgele droge oorsmeer-vlokken, via een stadium van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer.
Oorsmeer hoort alleen in het buitenste deel (dicht bij uitgang) van de gehoorgang te zitten, waar het wordt gemaakt. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het trommelvlies (spiraalvormig) vernieuwd richting uitgang van de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten (vergelijk het met een gletsjer).
Daarnaast masseert het kaakgewricht – dat onderdeel uitmaakt van de vooronderwand van de gehoorgang – door kauwbewegingen, gapen en praten de korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang. Normale lichaamshygiëne (het met water wassen van een oor; douchen) doet de rest. Bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.
Zeker met het dragen van oorstukjes is de verzorging van de huid erg belangrijk om problemen te voorkomen. Een paar keer per week een druppeltje olie om de huid te beschermen kan heel aangenaam zijn.
Lees meer informatie over hoe je het best om kunt gaan met oorsmeer