Bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies. Dat komt naar voren uit het grootschalige Generation R-onderzoek van het Erasmus MC. De onderzoekers namen bij ruim 5000 kinderen een gehoortest af. Bij een klein deel van de kinderen bleek de gehoorschade aangeboren. Maar een veel grotere groep heeft die in hun jonge jaren opgelopen.

Gehoorverlies is wereldwijd een groot probleem en is vaak onomkeerbaar. Op jonge leeftijd kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling en dit kan leiden tot minder goede prestaties op school. Uit de landelijke gehoorscreening blijkt dat een kleine groep kinderen wordt geboren met gehoorverlies. Maar het lijkt erop dat een veel grotere groep kinderen al op jonge leeftijd blijvend gehoorverlies oploopt. Bij een deel van de kinderen gaat het om een tijdelijk verlies dat meestal wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of oorontsteking. Maar waarschijnlijk heeft bijna acht procent van de kinderen permanent gehoorverlies (tenminste 15 dB).

Bijna 8 procent van de kinderen heeft permanent gehoorverlies

Onderzoekster Carlijn le Clercq noemt het percentage van 8% alarmerend. “Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat, waar zij zelf in dit stadium misschien nog niet zoveel van merken, is het aantal jonge kinderen dat hiermee te maken heeft alarmerend groot. Zeker als je bedenkt dat de pubertijd, waarin wij verwachten dat zij mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen.”

Oorzaken verworven gehoorverlies op jonge leeftijd

De oorzaken van geworven gehoorschade bij kinderen zijn vooral te wijten aan alle omgevingsgeluiden, speelgoed en muziekdragers. Gehoorschade kan plotseling ontstaan maar ook geleidelijk tot stand komen. Een harde knal kan de oren van een kind bijvoorbeeld direct beschadigen. Terwijl vaak naar harde muziek luisteren (op een koptelefoon) de oren geleidelijk beschadigt.

Lees hoe je gehoorschade kunt voorkomen bij jouw kinderen

 

Bron: Erasmus MC