Gehoorbescherming motor

Motorrijden: van het lawaai krijg je hoofdpijn, maar je wilt het verkeer wel horen. Het windgeruis maakt je doof, maar die aanstormende ambulance heeft zijn sirene niet voor niets aan. Het voortdurende gegons leidt af, maar die stoere brul boven de 7000 toeren wil je niet missen. Kortom: motorrijden veroorzaakt een risico voor je gehoor. Er zijn dingen die je moet kunnen horen, maar er zijn ook geluiden waarvoor je het liefst doof wilt zijn. Eenvoudige oordopjes bieden een oplossing, maar ze zitten niet comfortabel en filteren niet altijd het juiste geluid weg. Bij Noizezz bestel je op maat gemaakte gehoorbescherming met speciaal ontwikkelde filters die ervoor zorgen dat je hoort wat je wilt horen en mist wat je kunt missen als kiespijn – of oorpijn eigenlijk.

Tailor made

Op maat gemaakte oordopjes hebben twee grote voordelen. Ze zitten (letterlijk) als gegoten en dat levert veel comfort op. Ze sluiten de gehoorgang perfect af, zodat er geen enkel geluid meer ongefilterd naar je trommelvliezen kan. De siliconen dopjes van NOIZEZZ kunnen voorzien worden van verschillende filters die in meer of mindere mate geluiden filteren. Zo zijn er speciale filters voor muzikanten, bouwvakkers, maar ook voor motorrijders. Elk met een eigen kleurcode. De oranje (tot 30 dB) motorfilters houden windgeruis tegen, maar zorgen er voor dat geluiden van het overige verkeer en het motorblok wel (gedeeltelijk) doorgelaten worden.

Als eerste wordt er een afdruk van de binnenkant van de oorschelp genomen, geen twee oren ter wereld zijn hetzelfde. Er wordt een afdichting in de gehoorgang geplaatst, die voorkomt dat de trommelvliezen beschadigen. Touwtjes aan de afdichting zorgen ervoor dat de afdichting en de afdruk gemakkelijk te verwijderen zijn. Met een grote spuit worden vervolgens siliconen in het oor gespoten. Nadat de siliconen uitgehard zijn en de afdruk is schoon gesneden, wordt de afdruk uit de oor genomen en wordt er een afdruk van in gips gemaakt. Deze afdruk wordt vervolgens volgespoten met de uiteindelijke siliconen voor de oordopjes. In de oven worden de oordopjes uitgehard.

De uitgeharde siliconen oordopjes worden vervolgens met de hand schoon gevijld en afgelakt met met blanke lak die de siliconen beschermt en die de dopjes gladder maakt. Met een boortje wordt in elk dopje een gat geboord waarin uiteindelijk het gewenste filter geplaatst wordt. De filters blijven vervangbaar, zodat er altijd gewisseld kan worden.

Leuk detail: Er kan gekozen worden uit tientallen kleuren. Transparant om niet op te vallen, een kleur passend bij de helm of de motor, of zelfs glow in the dark, zodat je oordopjes terug kunt vinden in het donker.

Praktijk

De oordopjes moeten worden getest natuurlijk! Aan Arjan Kropman, Clustermanager Auto Review, Classic Cars, Android Magazine, iCreate en FIT, de schone taak. “De oordopjes zitten als gegoten. Wie de standaard oordopjes van de bekende merken kent, weet dat deze na een uurtje flink pijn gaan doen onder de helm. De op maat gemaakte dopjes kunnen uren blijven zitten, zonder dat je er last van krijgt. Door de strakke pasvorm vraagt het uitnemen even om gewenning, maar door het oor licht te masseren, duw je de gehoorbeschermer uit het oor. Opvallend is dat vooral het vervelende – en gevaarlijke – windgeruis prachtig gefilterd wordt, terwijl de geluiden van het verkeer goed doorkomen. Het ontbreken van windgeruis zorgt er zelfs voor dat je het geluid van de motor beter hoort dan ooit, terwijl ook dit aanzienlijk gedempt wordt.”