Festivaloordopjes zijn populairder dan ooit

Festivaloordopjes zijn suf? Echt niet! Nog nooit werden zó veel oordopjes verkocht als afgelopen festivalseizoen. Festivalgangers zijn klaar met de welbekende piep in de oren. Oordopjes dragen op festivals lijkt de standaard te worden; ze worden massaal omarmd.

Het Algemeen Dagblad geeft als verklaring: “We worden steeds verstandiger. Na het massaal accepteren van de skihelm door wintersporters en de fietshelm door wielerfanaten omhelzen festivalgangers nu de oordop.” Bovendien blijkt uit onderzoek dat groepsdruk veel effect heeft. Wanneer men om zich heen ziet dat steeds meer festivalgangers oordopjes gaan dragen én geen last meer hebben van een piep in het oor, is de keuze snel gemaakt om ook oordopjes te gaan dragen. Daarbij dragen veel bekende DJ’s, artiesten én influencers tegenwoordig gehoorbescherming op muziekevenementen, wat het imago van het dragen van gehoorbeschermers op een positieve manier heeft veranderd.

Hard, harder, hardst

Waarom toch de muziek zó hard moet staan dat je bescherming nodig hebt? Het heeft allemaal te maken met de beleving. De muziek wordt hard gezet zodat deze overheerst, want bezoekers komen naar een festival om los te gaan op de muziek. Ze willen de bass voelen.

Sinds 2014 wordt er op veel festivals gewaarschuwd voor gehoorbeschadiging, zoals met grote borden in festivaltenten. Met succes, de bewustwording is de laatste jaren enorm gegroeid. KNO-artsen zijn tevreden: dit is veel beter dan dat organisaties worden verplicht het geluid zachter te zetten. “Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen oren, maar ze moeten wel weten dat ze risico lopen. Goede voorlichting en het aanbieden van oordopjes komt daarom voor ons op de eerste plaats. De beleving van muziek hoeft niet minder te zijn als je goede oordopjes met een geluidsfilter draagt”, zegt KNO-arts Annemarie Prinsen-van Kuijen.

Al erkennen steeds meer mensen de gevaren van harde muziek, we zijn er nog lang niet, vindt Prinsen-van Kuijen. “Wij zijn heel tevreden met de groeiende bewustwording, maar het moet nóg beter. We zien nog steeds mensen in de spreekkamer met oorsuizen of lawaaidips.”

#rechtsachter

Anderzorg en de Nationale Hoorstichting komen deze zomer met een actie om nog meer festivalgangers bewust te maken van de risico’s op gehoorschade als gevolg van harde muziek. Met 4 minuten dansen bij 100 dB, maak je namelijk al kans op gehoorbeschadiging. Check de video hieronder, NOIZEZZ oordopjes voor iedere festivalganger!

Linksvoor afspreken? Wel eerst #rechtsachter je oordoppen halen!

Kortom, vergeet je festivaloordopjes niet!

Wat zijn de beste festival oordopjes?

Bron: Algemeen Dagblad