Gehoorbescherming; hoe, wat en waarom?
We leven in een wereld met veel geluid. Gelukkig maar: geluid geeft beleving en kunnen communiceren is een life-line. Maar soms is alles net te hard. Als je een club of concert bezoekt bijvoorbeeld, maar ook in je werk. Je gehoor is kwetsbaar en verdient aandacht. Het geluidsniveau in een druk restaurant ligt soms al op de grens van een veilig geluidsniveau. Laat staan hoe de decibels omhoog schieten als je op een festival staat. Wanneer ben je safe? En wanneer tref je maatregelen?
Wanneer wordt geluid schadelijk?
De veilige limiet waaraan je jouw gehoor mag blootstellen is 80 decibel. Regelmatig geluid boven de 80 decibel resulteert in onomkeerbare gehoorbeschadiging. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je eraan blootgesteld wordt. Over het algemeen kun je stellen dat bij elke toename van 3 decibel er een verdubbeling plaatsvindt in de geluidsbelasting.
Om je een idee te geven hoe snel geluid schadelijk kan zijn, zie je hieronder een overzicht van het aantal decibels in bepaalde situaties en de tijd die je hieraan blootgesteld kan worden zonder gehoorbeschadiging op te lopen.
Hoe ontstaat de gehoorbeschadiging?
Wat gebeurt er precies wanneer je gehoorbeschadiging oploopt? Het gaat allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor (slakkenhuis). Deze haartjes zijn minuscuul en worden in beweging gebracht door geluidsgolven. De trilhaartjes geven vervolgens via de gehoorzenuw een signaal naar de hersenen waar het als geluid wordt waargenomen. Bij harde geluiden en langdurige waarneming van (middel)hard geluid, kunnen de trilhaartjes overbelast raken en afbreken. Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde signalen door aan de hersenen: dat is die irritante piep die je hoort! Wanneer er steeds meer trilhaartjes kapot gaan, loop je kans op tinnitus. Dit is een constante piep, voor altijd. Steeds meer jongvolwassenen krijgen hiermee te maken. Wanneer er uiteindelijk niet genoeg trilhaartjes meer overblijven om geluiden door te kunnen geven aan de hersenen,word je langzaam slechthorend.
NOIZEZZ gehoorbescherming
De passie van NOIZEZZ is om mensen optimaal en veilig te laten genieten van geluid. Het uitgangspunt is het beschermen van het gehoor, zonder dat de spraakverstaanbaarheid en de (muziek)nuances verloren gaan. De kwaliteit van NOIZEZZ gehoorbescherming is ongeëvenaard. Dat komt door het unieke filtersysteem en het slimme ontwerp.
Hoe werken de speciale filters van NOIZEZZ in het dempen van geluid?
NOIZEZZ beschikt over twee soorten filters die (te harde) geluiden dempen die gehoorbeschadiging veroorzaken, maar geluiden niet vervormen. Geen ‘raar’ geluid, gewoon genieten, maar veilig. Beide typen filters zijn er in vier verschillende sterkten: Mild, Medium, Strong en Extreme.
NOIZEZZ filter
Het NOIZEZZ filter kenmerkt zich door zijn genuanceerde demping. Bepaalde frequenties worden meer gedempt dan andere frequenties en dat is handig in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld in de industrie of als je motor rijdt. Door het speciale gaasfilter blijft de spraakverstaanbaarheid goed.
NOIZEZZ muziekfilter
Het muziekfilter kenmerkt zich door zijn vlakke demping. Geluid wordt over alle frequenties ongeveer gelijk gedempt. Het is dus eigenlijk net of je enkel het volume wat zachter draait. Muzikale nuances en spraak blijven hierdoor perfect hoorbaar.
Gehoorbescherming is zeker geen overbodige luxe, ook niet in het dagelijkse leven. Gun jezelf en je oren de beste kwaliteit gehoorbescherming. Listen with care!